Metsästäjäliiton leireiltä pohjaa harrastukseen
Metsästäjäliiton, Suomen riistakeskuksen, 4H-yhdistyksen ja Vapaa-ajan kalastajien keskusjärjestön suunnittelemat riista- ja kalakerhot on suunnattu 9−13-vuotiaille. Niitä järjestetään iltaisin kerran viikossa lukuvuoden aikana. Kerhossa opitaan monenlaisia eränkäyntiin liittyviä taitoja − aina eläinten jälkien tunnistamisesta tulen tekoon.
Yhden päivän mittaiset MiniMetso-leirit on tarkoitettu metsästyksestä ja riistasta kiinnostuneille 6−12-vuotiaille. Leirien tarkoituksena on kannustaa ja opastaa lapsia tekemään sekä oivaltamaan asioita itse.
10−16-vuotiaiden Metso-leirit kestävät 3−5 päivää. Leirin aikana syvennetään erätaitoja ja käydään ampumaradallakin. Metso-leireillä voi suorittaa metsästäjätutkinnonkin! Tutkinnon suorittamiselle ei ole ikärajaa. Kun metsästäjätutkinto on suoritettu, maksetaan riistanhoitomaksu ja kohta taskussa on uunituore metsästyskortti.
Myöhemmin syksyllä järjestettävä MetsästysMetso-leiri on tarkoitettu 15−18-vuotiaille, joilla on jo metsästyskortti. Leiriläiset pääsevät kokeilemaan erilaisia metsästysmuotoja, joista voi hyvinkin löytyä se itselle mieluisin.
Metsästys on turvallinen harrastus
Alle 15-vuotiaat saavat ampua aseella aikuisen valvonnassa. Yli 15-vuotiaat voivat hakea rinnakkaisluvan toisen henkilön aseeseen. 18-vuotiaana voi jo hakea lupaa omaan aseeseen. Metsästysharrastuksen kautta lapset ja nuoret oppivat vastuullista aseen käsittelyä. Kun perusteet ovat kunnossa, metsästys on verrattain turvallinen harrastus. Nuorten metsästäjien suhtautuminen luontoon kehittyy terveellä tavalla. He ymmärtävät, että ruoka tulee luonnosta. Suomalaisessa metsästyskulttuurissa korostetaan eettisyyttä, hyvää metsästystapaa ja saaliin kunnioittavaa käsittelyä. Onnistunut riistalaukaus vaatii taitoa ja kärsivällisyyttä. Monelle lapselle ja nuorelle se on suuri hetki! Itse pyydetyn riistan valmistaminen ruoaksi on täysin erilainen kokemus kuin kaupasta ostetun jauhelihan paistaminen.
Metsästäjäliiton kehittämässä Metsästysammunnan ABC-koulutuksessa myös nuoret pääsevät harjoittelemaan ampuma-aseen käsittelyä ja oikeata ampumatekniikkaa. Tuhannet nuoret harrastavat metsästysammuntaa, monet myös kilpatasolla. Erityisesti ilma-aseammunta on nuorten suosiossa, sillä ilmakiväärin patruunat ovat edullisia verrattuna esimerkiksi haulikon patruunoihin. Ampumaharrastuksen viehätys on itsensä haastamisessa: taito ja osumatarkkuus paranevat kerta kerralta. Ja mikä parasta, taidosta on hyötyä metsälle lähtiessä.
Tämä seikkailu vie mennessään!